Saturday, 23 June 2012

LIGHT LEAKS


Light Leaks ataupun dalam bahasa melayunya "kebocoran cahaya", terhasil daripada lubang atau ruang antara kamera yang berjaya ditembusi cahaya ketika proses menangkap gambar berlaku.*rasanyalah.haha.
 Effect light leaks adalah antara effect yang tidak boleh dikawal dan ia terjadi secara automatik malah ia sering dianggap merosakkan gambar.
Namun namun namunnnn,sesetengah orang menganggap ia sebagai seni dan kadangkala menambah hensem atau cantiknya sesuatu gambar tuu.Light leaks dicipta kebiasannya menggunakan kamera filem ataupun lomography,barulah ia lebih original dan tidak fake seperti diatas.wakakaka.
Kini, Light leaks dapat juga dicipta secara palsu menggunakan pelbagai software kerana effect light leaks bagi sesetengah orang sangatlahh awesommeeeliciousss sluurpppiessss.haha.

Bagi sesetengah orang ,mereka lebih gemar mendapatkan effect light leaks menggunakan kamera filem kerana ia lebih asli dan lebih memuaskan.Dan sesetengah orang hanya mengubahsuai gambar tanpa light leaks menjadi light leaks kerana ia dapat dikawal kebocoran cahanya dan lebih pantas dan mudah.

Walau apa pun cara untuk mendapatkan effect light leaks,sememangnya light leaks adalah sesuatu effect yang agak menarik dan jambu untuk diterokai.*tak pasal.SELAMAT MENCUBA.

Info;pemahaman sendiri.wakakaka  
=D

No comments:

Post a Comment